Turistlerin gözdesi Sagrada Familia’nın bitiş tarihi belli oldu

Posted by

Modern mimarinin öncülerinden biri sayılan Antoni Gauidi’nin 1883 yılında devraldığı ancak tamamlayamadan vefat ettiği eseri Sagrada Familia Bazilikası’nın yeni tamamlanma tarihi 2026 olarak belirlendi; bu tarih, ilk taşın döşenmesinden 144 yıl sonraya denk geliyor.

Antoni Gaudí’nin başyapıtını tamamlamakla görevlendirilen kuruluşun başkanı, binanın mimarının ölümünün yüzüncü yılına denk gelen tarihi geçtiğimiz hafta duyurdu.

Esteve Camps, Barselona’nın en yüksek binası olan ve İsa Mesih’e adanan 172,5 metrelik merkezi kule de dahil olmak üzere binayı bitirmek için para ve malzemeye sahip olduklarını söyledi.

Binanın 2026 yılına kadar tamamlanması planlansa da, heykeller ve dekoratif detaylar ile en önemlisi ana girişe giden merdiven üzerindeki çalışmaların 2034 yılına kadar devam etmesi bekleniyor.

1882’de çalışmalar başladığında alan açık tarım arazisiydi ancak aradan geçen yıllarda şehir kilisenin etrafında büyüdü. İki büyük şehir bloğu boyunca uzanan merdiven yaklaşık 1.000 aile ve işyerinin yerinden edilmesini gerektirecek.

“PLANI HARFİYEN UYGULUYORUZ”

Bazı Gaudi akademisyenleri buna karşı çıkarken Camps, merdivenlerin her zaman mimarın planının bir parçası olduğu konusunda ısrar ediyor.

“Gaudi’nin planını harfiyen uyguluyoruz” dedi ve “Biz onun mirasçılarıyız ve onun projesinden vazgeçemeyiz. 1915 yılında yerel yönetime sunulan ve Gaudí’nin imzasını taşıyan planda merdiven de yer alıyor.” diye ekledi.

Sagrada Familia, kuruluşundan bu yana savaş, ihmal ve finansman eksikliğinden etkilenmişti. Covid-19 salgını da tesisteki çalışmalara iki yıllık bir ara verilmesine neden oldu.

Kitle turizminin ortaya çıkmasından önce, çalışma yalnızca tövbe eden günahkarların bağışlarıyla finanse ediliyordu, bu da nakit akışını öngörülemez hale getiriyordu ve birçok kişi çalışmanın tamamlanabileceğinden şüphe ediyordu.

Artık yılda 5 milyona yakın ziyaretçinin ziyaret başına 25-40 € ödemesiyle istikrarlı bir geliri bulunuyor. Gelen 125 milyon Euro’nun yarısından biraz fazlası işin tamamlanmasına gidiyor. Kilisenin hesaplarını yayınlama zorunluluğu olmadığından geri kalanın nasıl harcandığı ise bir sır olarak kalıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir